You are currently viewing Így válassz jogtiszta képeket a cikkeidhez!

Így válassz jogtiszta képeket a cikkeidhez!

A blogolás egy kiváló marketingeszköz lehet arra, hogy növeld az eladásaidat, hiszen érdekes cikkek írásával bizonyíthatod a szakértelmedet, eloszlathatsz tévhiteket és segítheted megoldani a célközönséged problémáit.

A cikkeidet akár képekkel is izgalmasabbá teheted, viszont nem mindegy, hogy milyen anyagot használsz fel. Ebben az írásban elolvashatod, hogy miért érdemes megválogatni az illusztrációkat, és arra is választ kaphatsz, hogy hogyan válaszd ki a képeket a cikkeidhez!

Figyelmeztetés: a cikk tájékoztató jellegű, szakszerű jogi útmutatást nem ad.

Először is: nem minden fotót használhatsz fel, amit találsz az interneten

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy minden interneten talált képnek van felhasználási jogköre. Hiszen a képek egy másik személy tulajdonában vannak, ezért meg van szabva, hogy mire használhatja fel őket a nagyközönség. Ezt az sem iktatja ki, ha mondjuk valaki megjelöli a kép forrását vagy közösségi médiáról menti le.

Természetesen, ha esetleg mégis így használnád fel a képeket, nem fog minden internetes felhasználó a sarkadban járni a képeik után – különösen, ha külföldi forrást használsz a magyar célközönséget célzó blogodhoz – de akkor sem érdemes kockáztatni. Egyrészt azért, mert nyilvánvalóan nem etikus magatartás. Másrészt pedig nem éri meg az esetleges jogi herce-hurca, ha esetleg mégis beperelnének téged. Különösen azért, mert vannak sokkal kézenfekvőbb és etikusabb módok is a képek megszerzéséhez.

Pár módszer, amivel jogtiszta képeket találhatsz

1. Google keresések során keress felhasználási módok szerint

Bizony, a Google speciális keresési funkciói között beállíthatsz jogkör szerinti keresést is. Jelenleg három opció közül választhatsz:

  • Összes (nem válogat jogkör alapján)
  • Creative Common – licencek
  • Kereskedelmi és egyéb licenszek

A Google kereséseken belül „Creative Common lincencek” és a „Kereskedelmi és egyéb licencek” alatt is találhatsz kereskedelmi célokra felhasználható képeket. Ám érdemes megnézni az adott képnél az „engedély adatai” opciót a bővebb tájékoztatásért.

2. készíts saját képeket

Ha saját magad fotózod le a blogodhoz csatolt képeket, akkor teljesen kiküszöbölöd a jogi kellemetlenségeket. Hiszen a képek hozzád tartoznak jogilag, ezért bármire felhasználhatod őket. Az egyetlen negatívuma az, hogy sok munkába és időbe telhet minden egyes poszthoz témához illő és minőségi képeket lőni. Viszont biztosítékot adhat, hogy senki nem fog beperelni téged a blogposztjaidért.

3. használj royalty-free fotókat!

A royalty-free fotókat olyan portálokon érheted el, ahol vagy ingyenesen vagy egy minimális pénzösszegért jó minőségű fotókat tudsz letölteni. Ezek a fotók teljesen jogtiszták, hiszen legtöbbször a portál fizeti helyetted az alkotónak a jogdíjat, így a te fejednek már nem kell fájnia az esetleges jogi herce-hurcák miatt.

Több ilyen szolgáltatót is találhatsz az interneten. Egy korábbi bejegyzésemben már írtam néhányról részletesebben. A legnépszerűbbek a Pixabay, az Unsplash, a My Stock Photos, az 123rf, a Pexels, a Public Domain Archive, a Life of Pix és a Photogen. Érdemes ezeken az oldalakon is leellenőrizni a felhasználási jogkör terjedelmét, ám általában szabadon felhasználható – akár kereskedelmi célra is alkalmazható – képeket kínálnak.

Esetleg blogos weboldal létrehozásán gondolkodsz, de inkább szakemberre bíznád a feladatot? Ez esetben engem is megkereshetsz.

. Szívesen a rendelkezésedre állok…

  • grafikai tervezés
  • arculattervezés
  • kiadványszerkesztés
  • weboldalkészítés
  • webshop készítés
  • webdesign tervezés
  • webshop üzemeltetés
  • és karbantartás terén is.

Ha felkeltettem az érdeklődésed, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot.